Sunday, November 24, 2013

I'm at hospital

Rasa senak hati bila terpaksa masuk hospital.. hari ni terasa anak kurang gerak.. pregnancy 28 weeks.. masuk hospital cause penah anak sulung ku meninggal dlm kandungan 35 weeks.. so kena emitted kat hospital.. rimas sebenarnya.. hopefully xde pape..

Actually baby normal.. as what doctor said.. but aku kena gak emitted and cucuk ubat matang paru2... sakitt wooohhh... aduh.. nnt lepas 12 jam kena lagi cucuk buntut.. adoi...

And yg xbes my husband pun xsihat.. demam Seljuk and plus tonsil sakit tekak.. and as usual Adam merengek huhu minta perhatian.. sorry baby.. mama terpaksa tdo hospital.. Adam JD good boy k jgn notty kat umah

Wednesday, October 30, 2013

beb aku nak kurus.. rahsia kurus dalam sekelip mata

korang percaya x org boleh kurus dgn sekelip mata?? hahaha tlg sikit ada ke benda yg ajaib macam cerita doraemon yang boleh buat korg jadi org lain dgn bantuan alat yg canggih manggih tu??

get real beb.. aku nie cita2 nak kurus mmg dari zaman batu xpayah cakap la... dari aku sekolah aku sebenarnya adalah di dlm kategori kurus... yep everybody aku mmg kurus zaman sekolah...


tup tup... bila aku menjangkau remaja dewasa (yup bukan remaja purba ye) aku telah pun mencecah berat badan sehingga 60 kg dgn ketinggian yg agak kemetot 155cm je... hahaha walupun org kata xleh berat mana, tp disebabkan kepala aku super kecik.. bdan besar serupa mcm cerita MEN In Black yg kepala alien tu kecik tp bdan besar... lebih kurg la kot.. (huhuhu nk kata aku nie weirdo la kan)... salah satu sb aku xjaga makan...

Makan mmg xigt dunia.. semua aku belasah... hahahahaha.. senang hati la katanya... zaman aku kat Universiti/kolej mmg aku tembam... aku terlebih berat dan terlebih makan.. jap aku rasa aku kena carik pic lama aku kot... baru org percaya...

aku sebelah kanan yg katik dan gemuk itu... kwn aku tu mmg kurus dan tinggi... hah percaya x?? gemok nya la hai aku kan... kan aku kata kepala kecik badan besar hahah.. gambar diats pada thn 2005
dan semua itu berubah sekelip mata.. hahaha( jgn caya dek non) aku amik masa gak nak kurus... huhuhu jap aku stat kurus thn 2007 sb aku nk kawen kot thn 2008.. ye ke?? aku pun xigt... tp berat aku mencecah 45 kg masa tu... fuyooooooooooo... melopong mulut seh!!! aku xpenah berat sebegitu sehingat aku mmg time skool la kot berat badan cm tu... jap ada ke x gambar aku... Ntt Aku carik ntah mane aku letak...aku nak kurus Pun sbnrnya xperasan cmne bole kurus.. aku aktif kot time tu.. n ada lagi aku bgn tido terus niat nk sedekahkan lemak lemak ku pd org yg nak gemuk... hmm.. agaknya menjadi la niat aku tu... ;p 

Monday, September 23, 2013

Being a mom is the most wonderful feeling in the world!! (besnya ada anak)

hehehhe kali ni nak cerita ttg pengalaman jadi seorg ibu aka mommy aka mama aka ummi aka apa2 je lah...


jap aku nak letak gambar anak aku yg comel lote and gambar daddy dia yang hot iaitu enche Mahayuddin Abdullah (kembang le laki aku kalau baca ni)
cute x kitorg buat muka itik... perah santan giler mak cik sorg tu kan... dari kiri mama, adam zaquan dan appa

ok so apa yang best being a mom nie?? nie nak habaq mai.. letih xpayah cakap la... heheheh belum lagi xsempat segala benda... semua jadi xdan.. being a mom to a 3 years old boy mmg bes gile.. wa ckp lu... tp bila nak makan panggil mak, nak ajak main baru cari appa nya... (dari dulu sampai skg xleh ubah panggilan appa.. terima jek la ;P)


hahaha sikit punya terer ke mak mak nie... kalau pagi2 lagi subuh dah bangun buat sarapan (tp kdg2 terbabs gak, mlm td mimpi best ooooo.. jadi heroin cite korea hahahaha giler kentang)... dah bgn suruh anak and laki aku lak bgn.. nasib la xliat nak bgn pagi... adam jenis yg sgt senang bgn.. xpayah paksa bgn... kejut je terus gi bilik air.. tp mata tu xbukak lagi la... anak oh anak.. nasib la budak tu x langgar dinding masuk bilik air... nak tukar pampers pun mata xbukak lagi.. gosok gigi pun sama... nak mandi pg payah benor.. terus basuh bebird dah mandi katanya... puas la mak nya bebel suruh mandi... hmmm ikut sapa la tu yek??

bila dah mandi, pakai baju and pampers (yup every body adam is still wearing a diaper) huhuhu... nak ajar xpakai pampers geli katanya.. hahahaha... agaknya xbes rasa "tergantung" kot... opps mommies jgn terasa mmg biasa je tu for baby boy... 


dah siap gi nursery... hehehe jgn lupa susu, baju, pampers, tuala dan sbgnya... sian kat dia.. mama adam penah terlupa susu dia.. cikgu ckp terkebil2 mata dia tgk org lain minum susu dia xminum... oh kejam nya mama terlupa susu... huhuhu kelam kabut mcm ribut punya pasal.....maafkan mama adamm.. xpe nnt punish mama suruh buat susu byk2 kat umah k?? sampai perut muncit mcm appa.. hahahah (opssssssssss) mati aku laki aku baca.. pecah rahsia.... xdelah muncit... tuff je... hehehe

bila dah gi keje, mesti xsabar nk blk umah, sb nak tgk anak.... tu lah kehidupan mumy kann.... tp yg aku xbleh blah la kan.. mcmne ada mummy yg boleh terlupa anak atau tggal anak dlm keta masa pegi keje???? tu yang aku musyhkillllll giler......tahap cipann???? why cant this happen??? org lain pun ada anak gak, ada ramai lagi... aiyooooo.... apa punya kes la... mmg org ckp ajal di tgn Allah but this is nonsense... sb kecuaian ibu tu.. aihhhh.. emo lak puan Yana nie... huhuhu... balk keje of coz la kena masak kemas umah and etc.. tp kekadng2 tu aku lotih sgt aku biar je umah sepah.. hahahaha... biasa lah kan.. hari minggu baru kemas... 


berbalik pasal kesibukan.. mcm puan Yana ni ada gak kena gi outstation... yolah keje bukan nya berada di opis sebenarnya.. tugas hakiki adalh inspect kilang... sekitar pahang all over pegi tau... anak tinggal mana??? hehehhe apppa la yg jaga.. kalau appa nya ada keje luar gak, terpaksa export anak blk kelana jaya umah mak tok dia.. huhuuuhu... 

tu la cabaran nya.. belum lagi anak demam dan merengek dan segala mcm la... Alhamdulillah adam bukan lah anak yg susah dijaga., he's a good boy... dgr ckp mam and appa.. but sometimes ego gak dia tu... hehehhe but biasalah cabaran jaga anak...  oh yeah next year bulan februari InsyAllah a new team in Mahayuddin and Yana's family akan "arrived" (mcm bunyi naik kapal terbang lak) hehehhe... adik adam... sungguh la seronok.... well semoga xde apa lah kan..



well mommies... setiap org ada ceriteranya sendiri... bes kan jadi momies... I love being a mother... 



Kenapa Lelaki Curang? The truth about cheating... Why men cheat? (Info yg sgt baik untuk pasangan suami isteri)

Beberapa thn yg lepas, ada tertengok talkshow Oprah Winfrey.. the topic was - "The Truth about Cheating"..

dalam talkshow tu Oprah menjemput pengarang buku "the truth about cheating" - M Gary Neumen

dalam perbincangan tu semua audience yg dijemput ke studio adalah pasangan yg suami pernah cheating atau ada affair dgn org lain..

yg respectnya mereka nie boleh pulak muncul infront of public and make a confession... hmm... mybe budaya american terlampau open minded on this kind of stuff.. not like malaysians... perkara nie sgt memalukan keluarga..

(of coz la mana nk taruk muka kalo org tau hal umah tangga kita? so senyap sudah la jgn dibuka pekung di dada... xbaik kita memburukkan pasangan walaupun ada mslh.. nt jd fitnah pulak..)

ok berbalik ke rancangan Oprah td, Gary nie bgtau:

What's the number one reason men cheat? Ninety-two percent of men said it wasn't primarily about the sex. "The majority said it was an emotional disconnection, specifically a sense of feeling underappreciated. A lack of thoughtful gestures,"Gary says. "Men are very emotional beings. They just don't look like that. Or they don't seem like that. Or they don't tell you that."


hmmm... so apa yg disampaikan oleh si Gary nie.. lelaki cheating becoz.. rasa kurang dihargai? hmmmm... nie kita kena tgk blk..

mungkin betul apa yg dikatakan.. bila wanita n lelaki sudah berkahwin akan bertambah tggugjwb..bayar bil rumah, hutang... bila ada anak.. mybe lebih tumpuan kpd anak.. smp terlupa feeling n tumpuan pd pasangan..


Gary says it's easy for couples to drift away from appreciating one another like they should. Gary says the other woman often makes the man feel better about himself. "[She] makes them feel different. Makes them feel appreciated, admired," he says. "Men look strong, look powerful and capable. But on the inside, they're insecure like everybody else. They're searching and looking for somebody to build them up to make them feel valued."


hmmm.. so kita xbole buat pasangan kita rasa insecure atau underappreciate.. sb mungkin perempuan lain boleh buat pasangan kita rasa mereka dihargai.. dlm erti kata lain cari perasaan lain dpd perempuan lain.. disebabkan perasaan itu sudah tidak diterima drpd isteri.. (hoho yg nie kena igt!!) really good info..



Men have a winning mentality, Gary says. Just think about how the men in your life act while watching their favorite sports teams. "They love to win," Gary says. "Does he have ownership in the team? It looks like that. But as long as they're in the game, even to the very end, they'll watch. Once it's a blowout and they know their team can't win, television goes off. And what a lot of men will say to me through this research is, 'I just felt like I couldn't win.' Now they might not have been great guys to live with, I'm not saying it's her fault, again. But if you want to secure your relationship and understand and have the knowledge of men, make them feel like they're winning with the things that they do for you."


hahaha yg nie kita bole kategorikan jaga lah ego suami2... ego untuk menangkan suami... hmmm.. sy stuju juga apa yg dikatakan oleh Gary nie... lelaki ada ego of winning...kdg2 kita as woman kena rendahkan ego kita... walaupun susah but try.. demi kesejahteraan.. erti kata lain.. mengalah... kdg2 dorg salah, kita jgn salahkan dia atau sindir dia.. kena bijak susun ayat...


Don't be afraid to praise your partner or tell him that you appreciate what he does, Gary says. "We get married because we want one person in the world to really think we're wonderful for doing all the things that we do. We all want the same thing," he says. "And the more we give it, the more we get it in return."

so puji2 la selalu suami anda.. tak salah kita puji suami.. pujilah suami anda kacak, handsome... walaupun dia da boroi... hahaha...pujilah dia seorg suami yg baik dan rajin membantu di rumah...walaupun kdg2 dia jarang membantu... hehe mana tau dia bole bawak kita pegi huneymun jalan2...atau bw shopping (hehe mcm xikhlas puji tu)

so gary nie bgtau juga.. rata2 wanita yg terlibat dgn affair suami2 org nie xcantik pun.. atau bukan ada body yg sexy yg cun melecun tp sb wanita2 nie pandai amik hati...pandai nk amik tahu hal org laki nie.. it is not about sex.. semua nie berkaitan dgn ayat2 power wanita2 nie.. kata2 manis.. sweet talker.. layan baekk punya...

so bila suami2 nie cheating berapa peratus je yg bgtau hal sebenar? only 7% je yg berani.. selainnya hanya berbohong atau xbgtau langsung...dan bila wife tahu dan suami bebohong.. wife selalunya susah nk menghadapi kenyataan n selalu menganggap baik.. sb bila tahu mesti pedih dan mungkin akan menjurus kpd penceraian.. eeeii mintak dijauhkan..

ada jugak yg ada affair becoz of have the same interst atau hobby... hmmm susah jugak tu..

sebenarnya byk lg yg dikupas dr talkshow tu.. apa tanda2 suami cheating? apa mklumat yg isteri perlu tanya pd suami dan mcm2 lg... rasanya xcukup muka surat kalo nk bgtau.. hehehe...

apa2 pun kita sbg suami dan isteri mesti ada give n take then mesti cuba untuk memahami keperluan pasangan masing....

so renungkan bersama.. cuba elakkan sblm terjadi.. pencegahan lebih baik daripada mengubati..

Sunday, September 1, 2013

Pregnancy Tips... Sila Ambil Perhatian IBu2... Vaginal Screen Test... I'm a GBS Carrier - Group B Streptococcus

Salam semua ibu2..


Actually post kali ini a bit serious but exciting of coz.. aku preggy again!! actually dah 16 weeks dah.. baby pun dah besar tapak tangan n berat lebih kurg 100 gram... happy of coz.. anak aku pun dah besar kan.. skg xnak dipanggil adam.. kena panggil dia abang adam... ceh!! pampers pakai lagi, sibuk ada hati nak panggil abg adam... hehehe xpe lahhh





so actually aku nk cerita sikit ttg GBS nie.. masa pregnant kakak adam dulu (arwah Maisarah) pada thn 2009, xpenah la kita nak amik tahu sgt ttg risiko pregnancy.. almaklum lah ibu baru, baru preggy yg sulung.. alot of things xtahu... so masa baby dlm kandungan 35 weeks, terasa lah sgt baby kurg gerakk.... masa tu duduk di Kota Kinabalu, jadi gi Hospital Likas di KK Sabah..


time tu pulak sabtu, laki aku lak gi keje sampai ke ptg... dah terpikir nak g hospital pg tu lagi tp ntah cmne tangguh sampai ptg laki aku blk baru gi hospital...


pendekkan cerita aku masuk hospital, kena tahan wad dah 2 hari kemudian anak aku di sahkan tidak lagi bernyawa... luluh hati ku sebenarnya... menangis dah xguna dah... doktor bg ubat induce dan aku bersalin normal pada 23 Jun 2009...nak je rasa hati mengharap anak nangis bila dia keluar but of coz ia adalah mustahil....



so prosedur mcm2 dibuat doktor nak tau punca kematain, amik darah ibu, darah baby dan amik sample uri dan bedah baby... dan akhirnya nothing!!!! xde apa yg mengatakan punca kematian anak aku.. doktor ckp anak aku normal.. sihat...


xtau apa punca kematian, yg dapat tau kemungkinann aku kencing manis je?? sejak bila?? then bila aku pindah ke kuantan, preggy kan si adam masa akhir thn 2009... aku di treat as a diabetic patient... bila doktor kat Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan tanya lak.. masa aku nak tggu baby Maisarah matang dulu, ada x dia bagi ubat matang paru2.. aku ckp ada.. tu yg puncanya darah aku tggi gula.. so kesimpulannya aku bukan diabetic patient...


so masa pregnant kan si adam doktor pun suruh amik sample vaginal utk check anything yg mungkin boleh mengakibatkan jangkitan.. and terus di sahkan aku adalah GBS carrier... Group B Streptococcus.... tanya doktor tp xdapt explaination yg aku nak... aku pun tekad cari sendiri...


so apa itu GBS??? aku pun buat research... xde langsung mana2 website di Malaysia cerita ttg nie... hanya Amerika and UK yg ada.. tp betapa aku terkejut actually benda bacteria nie mungkin ada dlm 4 wanita dari 10 wanita?!! what??? giler la... hampir separuh wanita maybe ada....


GBS ni common bacteria yg hidup dalam vaginal atau rektum (dubur) wanita... ia xberbahaya pada ibu atau suami.. hanya la berbahaya pada anak yg  dilahirkan... dalam statistik maybe 1 ke 2000 kelahiran ibu yang ada bacteria GBS ini mungkin akan berjangkit pada anak.. dlm kes terpencil mungkin boleh mengakibatkan anak meninggal dalam kandungan (stillbirth).. seperti yg berlaku pada aku...



website ni yg aku check:

 http://www.babycenter.com/0_group-b-streptococcus-screening_1647.bc
http://americanpregnancy.org/pregnancycomplications/groupbstrepinfection.html
http://www.marchofdimes.com/pregnancy/group-b-strep-infection.aspx




so mcm ne kita nak menghadapi situasi ini?? doktor akan arahkan kita amik antibiotik ketika kita dah nak bersalin.. dia akan bagi penicilin.. aku xpastilah kalau ada yg alergic maybe dia ganti dgn antibiotik yg lain.. aku xde alergic so doc bg penicilin.. kalau ikut procedur dari website yg aku tgk minggu ke 30 kena buat vaginal screen test... tp di Malaysia belum ada prosedur suruh kita amik vaginal test... kalau benda ni sgt berbahaya pada baby aku rasa benda ni wajib dibuat kan?? tp xtau la... kata member aku, klinik atau hospital swasta ada suruh buat.. kerajaan je xde... hmmmm... maybe patient byk sgt kot.... sb tu xde... tp disbkan aku ada history ank meninggal dlm kandungan... kena lah buat... tp xadil kan??? ntah la dah takdir kan.. aku redha...


Alhamdulillah masa Adam lahir dia normal dan xde komplikasi pun... so preggy kali ni aku kena buat lagi vaginal screen test... so kena tggu sebulan lagi.. result mcm ne... maknanya risiko ttp ada...



so aku nasihatkan lah ibu2 di luar sana... kalau preggy silalah buat check... mana tau perkara ini boleh diperiksa dan diubati.. InsyAllah.. kita merancang tp Allah yg tentukan... GOOD Luck Mommies.... semoga you all semua sihat dan anak2 yg kita kandung pun sihat dan ceria... AMIN...


Chow Chin OOOUUUllssss







hahah saja nak tunjuk gambar adam zaquan gi berjalan kat bandung pada April 2012... cantik x topi adam?? dari bulu kelinci (arnab)




Saturday, June 8, 2013

Buka Farmasi Cosway dgn Modal hanya serendah RM5300??

Assalamualaikum.. Kali nk buat entry ttg peluang bisness lak.. hehehehe cannot believe kan? tgk tajuk?? heheheh buka farmasi modal hanya RM5300 je?? semua yang lain ditanggung oleh Cosway... concept nya nak buka faramsi yang famous seperti Guardian, Watson, Caring... huhuhu giler coooollll... menarik kan? gila berpusing2 mata u all kan?? xpercaya betul... Yang paling best 1)sewa 2)renovation 3)maintenance 4)security system 5)bil utiliti 6)bil telefon 7)alat tulis (RM50 setiap bulan) 8)produk yang ada di Farmasi (secara consignment, x perlu kita keluar duit beli produk) 9)gaji pharmacist yang mahal tu pun semuanya ditanggung oleh pihak Cosway. hahaha nnt jap i tunjuk gambar farmasi cosway jap ye.. we will be our own bos.. kalau berminat boleh la call sy 0138152003.. atau email lilyana_rocky@yahoo.com / liyanzainuri@gmail.com.. nak tahu serina redzuan (anak chef wan) dan heliza pun bukak tau... heheheh apa lagi peluang di depan mata. sikit sgt modal tu dah boleh ada kedai sebiji.. heheh

Wednesday, June 5, 2013

Zumba!! Jum kita berzumba!!!

Entri kali ni nak cerita skit pasal zumba serius u guys tlg la exercise... best, syok berpeluh and it is really exciting!!!! kat kuantan nie ada 2 kelas zumba.. yang aku pergi ialah kelas kat Try My Gym.. mmg murah bayaran only RM 10 per class.. tp aku amik 5 kali class bayar only Rm 40.. kelas dia start around 5.45 pm setiap hari.. habis around 6.45 ptg... sabtu ahad rasanya xde kot... so pn Yana pun pegilah xde la setiap hari.. pokai gak kalau pegi everyday kan... lain lah i jutawan hehehehehe.. ok so class dia hanyalah menari.. hehhe exercise yang fun and happening.. maybe sapa2 yang xpenah kenal or tau zumba tu apa.. so dia adalah senaman yang mengabungkan beberapa gerak tari dari tarian latin, hip hop, bollywood, maybe ada campur sedikit dangdut and martial art (depends dgn instructor kot) antaranya: rumba, samba, cha cha, tarian bangra, salsa, hip hop (opppsss dah mention tadi.. dan mcm2 lagi... sweating??? mmg terbaik lahhhh... itu yng bakar kalori up to 1000 kalori.. hehehe tp buat dgn bersungguh ye.. kalau instructor suruh gelek, gelek dgn sekuat hati..hehehe but dont worry mmg semua pompuan.. jadi xperlu segan ye... jap ada ke gambar zumba??? huhu so sorry i xboleh tunjuk gambar masa class.. semuanya xbertudung.... huhuhuhuhu until next time ladiessss.... jum exercise....